top of page

Zilha Trtovac Smakić: Personalni trener i savjetnik za ishranu.


Hello dragi moji čitaoci. Ovom objavom završavamo mini projekat u okviru rubrike ''Moja pozitivna priča''. Nadam se da vam je bilo korisno sve ono što sam vam predstavila i da su vam životne priče divnih žena poslužile kao izvor inspiracija i motivacije. Danas se družimo sa dragom Zilhom, na instagramu mnogima poznatom kao @np_home_fitness. Uživajte.




Moje ime je Zilha Trtovac Smakić, osnivač sam profila @NP_HOME_FITNESS, profil koji je svima poznat po dnevnoj dozi fitnes motivacije, saveta o ishrani, kombinovanju obroka, gde se svakodnevno edukuje preko 38k ljudi. Autor sam e-knjižice ramanskih obroka, NP Home Fitness Planera, programa Lady Focus System, i Lady Focus Combo – licencirani fitnes trener sa preko 300 zadovoljnih online klijenata! Po struci PTT Inženjer, po zanimanju sertifikovani personalni trener i savetnik za ishranu, a pre svega mama 3 predivna dečaka.



Šta je to "drugačije" što ti možeš ponuditi svijetu?


Drugačije šta ja mogu ponuditi je to što možda do sada možda nismo imali prilike ili naše sestre nisu imale mogućnost da sarađuju sa pokrivenom ženom, pokrivenom muslimankom u cilju ostvarenja svojih ciljeva po pitanju fitnesa i ishrane. Uglavnom smo se za takve potrebe morali obratiti ženama druge vere što nama jeste hvala Bogu dozvoljeno, ali eto alhamdulillah vjerujem da ja nisam jedina, ima sigurno još dosta žena poput mene koje nastoje da pomognu ženama, ne samo sa viškom kilograma nego i generalno da im pomognu da poprave svoj odnos sa ishranom i da krenu sa boljim navikama - što u biti i jeste osnova mog poziva.



Šta te motivisalo da kreneš putem fitnessa i da svoj rad počneš promovisati i na društvenim mrežama u sklopu profila @np_home_fitness?


Duga bi bila pričam kada da bih navela sve što me motivisalo, međutim kada bih morala odvojiti jednu stvar kao motivaciju onda bi to bilo sljedeće - od kako sam se udala ( kao apsolvent) bila sam takvoj situaciji da sam trebala da počnem nešto da radim i uvek sam sebe zamišljala kao osobu koja će se u životu nečim baviti bez obzira to što nosim nikab. Obzirom da nisam u mogućnosti da radim u struci jer sam po zanimanju prvobitno bila inžnjer poštanskog saobraćaja. Fitnesom se bavim zadnjih osam godina. Radila sam prvo kao trener za žene - u smislu kućnih treninga. Međutim , moj brat koji je tada radio kao socijalni menadžer i bavio se društvenim mrežama mi je govorio kako bi bila šteta da ne prenesem znanje kako na instagram tako i na druge društvene mreže. Tako na nagovor brata ja sam napravila baš NPHOMEFITNESS zbog tih kućnih treninga s kojima sam počela u i evo me tu gde jesam, hvala Bogu.



Da li je bilo trenutaka u kojima si želja da odustaneš, ako jeste šta ti je pomoglo da nastaviš dalje?


X puta sam htela da odustanem, naročito što sve ovo zahteva puno rada i odricanja i često se desi da jednostavno osetim burnot. Međutim nisam odustala jer ovo je posao koji bih mogla da radim bez dinara nakon feedbacka žena kojima je moj sadržaj pomogao da ostvare svoje ciljeve i da krenu putem neke svoje promene na bolje. Nekako te usreći to što si ti pomogla nekom hiljadama kilometara daleko iako se ne poznajete lično. Trenuci kad sam želela da odustanem bili su kad mi se nagomilaju obaveza kod kuće i na primer situacije kad nisam imala puno podrške okoline, ali sam nekako verovala u sebe i u to da radim nešto iskreno, ispravno i da ja to mogu.



Koja su tvoja tri izvora inspiracije?


Ne znam da li ću moći navedsti sva tri, ali definitivno prvi izvor inspiracija jeste nagrada i svijest da ako uradimo i trun dobra da ćemo ga videti. Nekako mi je uvek bilo privlačno kad se neko trudi i ostvari svoju zamisao bez urgencije, veza i poznanstva već potpuno samostalno, to je nešto što me motiviše. Odrasla sam sa roditeljima koji su se uvek trudili napraviti od ničega nešto, tako da mogu reći da je moja majka drugi izvor inspiracije. Treći bi bio to što ja želim da ostanem upamćena kod moje dece kao osoba koja i kada je imala neke određene prepreke u postizanju svojih ciljeva nije odustala i time dokazala da se sve može kad se hoće.



Kako tvoje klijentice reaguju na tvoj nikab?


Moje klijentice su uglavnom žene koje dođu po preporuci tako da većina njih unaprijed zna da ja nosim nikab i zaista nikad nisam imala nekih problema. Nikakva specijalna reakcija, naprotiv to zna da bude zanimljivo posebno zato što sam toliko uporna jer naravno da neko nikab vidi kao prepreku posebno kad baviš baš ovim poslom kojim se ja bavim.



Koju bi poruku poslala mlađoj verziji sebe?


Poruka koju bih poslala mlađoj verziji sebi jeste da ne čekam sa svojim planovima, idejama i ciljevima, već da što pre krenem da ih realizujem kako znam i umem i da ne odustajem. Iskreno sad u ovoj poziciji gde je sam bukvalno mogu samo da kažem da se svaki trud isplati. Jedino mi je žao što nisam ranije krenula da radim na svojim ciljevima i što nisam još više dala sebe dok sam bila mlađa. Ne mislim da kasnim, mnogo sam zahvalna što sam tu gde jesam, ali jednostavno žao mi je što još ranije nisam krenula, jer uz određen trud i odricanje sve se islatilo. Mada Allah zna što se to sve desilo baš tako, možda je ipak sve to došla u svoje pravo vrijeme ,ali to je poruka koju bih poslala mlađoj verziji sebe.



Da li smatraš da je fitness nešto što bi trebalo biti dio našeg svakodnevnog života? Zašto?


Da naravno da smatram da fitnes treba da bude deo našeg svakodnevnog života. Kad kažem fitnes to je širok pojam tu ulazi svakodnevna aktivnost, tako da je najbitnije da svako od nas nađe onu koja njemu odgovara. To ne mora da bude teretana, može biti neki kućni trening, trčanje, vožnja bicikla ili časovi pilatesa dakle bilo koja fizička aktivnost deluje na lučenje endorfina i utiče pozitivno na mozak. Posebno sada kada smo svi mnogo zapošljeni sa sedelačkim načinom života i deca su previše na uređajima mislim da je fizička aktivnost nešto što je must have.



Tvoja poruka osobama koje žele početi sa zdravim načinom života, ali posustaju na tom putu?


Moja poruka za sve osobe koje žele da krenu sa zdravim načinom života jeste da krenu postepeno. Ovde isto važi ono pravilo ''manje je više'', a to je da krenu sa jednostavnijim koracima , da vide šta mogu da izdrže na dva do tri dana, pa da postepeno povećavaju to što žele kod sebe promeniti. Mislim da smo svi svesni šta nam koristi, a i šta nam šteti, tako da je najbitnije u svemu tome da nađemo stil odnosno rutinu koju možemo da ''držimo'' na sedmično nivou. Vremenom ćemo tu sedmičnu rutinu povećati na mesečnu i tako dalje. Čovek dok je živ mora da mijenja svoje navike na bolje i da se trudi da bude najbolja verzija sebe, tako da posustajanje na tom putu je sasvim nešto normalno. Ukoliko krenemo sa odlukom sve ili ništa vrlo je verovatno da će pre biti ništa. Ne možemo sve odjednom promeniti. Moj moto i pravilo koja često koristim na svom profilu jeste - ''umerenost, a ne lišavanje'' - što se može primijeniti i za izgradnju navika, naravno da krenemo umereno sa svim navikama i načinom života koji želimo da ostvarimo bez lišavanje onoga života od prije jer nećemo moći tako dugo da izdržimo.





Comments


Neka objave dođu do tebe:

Hvala na pretplati!

  • Instagram
bottom of page