top of page

Ulfeta Mašić Çakmak - Moj život u Turskoj



Hello!

Danas se družimo sa dragom Ulfetom koja sa nama dijeli nekoliko detalja iz svog života. Uživajte. :)




Selam i pozdrav Lamija i ostali čitaoci. Prije svega, želim ti se zahvaliti na uvažavanju mog mišljenja i moje priče. Također se zahvaljujem svima koji odvoje par minuta da pročitaju moju priču. Zovem se Ulfeta Mašić Çakmak. Rođena sam u Bosni i Hercegovini, Zenica. Pohađala sam srednju Ekonomsku školu, te Turski jezik i književnost. Živim u Ankari i majka sam jednogodišnjeg dječaka. Također sam glavni koordinator Lokman Hekim bolnice u BiH.



Šta je to "drugačije" što ti možeš ponuditi svijetu?

S obzirom da sam se kao dvadesetčetverogodišnjakinja ostvarila na poslovnom i privatnom polju života, sa svoje dvadeset i tri godine sam postala majka, ono što bih mogla ponuditi nešto drugačije vama jeste da su godine samo broj na putu vašeg ostvarivanja u svim segmentima života. Da odlučno kažemo “ da “ u vjerovanje sebe i svoje sposobnosti. Ako dovoljno vjerujete u sebe, ako ste istrajni u svojim ciljevima i imate jasnu viziju vaših želja i planova , ništa vas neće spriječiti u ostvarivanju istih. Vi ste odgovorni za svoj život i ono u čemu djelujete. Samo vi postavljate svoje granice.



S obzirom da živiš u Turskoj, koliko se život tamo razlikuje od života u BiH?

Za razliku od Bosne i Hercegovine, način života u Turskoj je jako ubrzan. I to je nešto na što sam se teško navikla. Vrijeme brzo prolazi, i svi su ubrzani. Tako da je moje stizanje obaveza često kasnilo. Također, način ishrane je dosta različit. Iako su naše tradicije i kulture vrlo slične, ipak se tu osjeti razlika. Ono što mogu da pohvalim kod Turaka jeste njihova ljubaznost i gostoprimstvo. Jako su vesel i vrijedan narod. Uživaju u muzici i bogatoj kuhinji. A u njihovom domoljublju ne može niko da ih nadmaši. To je narod kojem je čast dati svoj život za domovinu.



Da li postoji nešto na što si se teško navikla ili što ti je bilo neobično kada si se tek preselila u Tursku?

Kao što već rekoh, iako su naše tradicije dosta slične, ipak njihov sklop mentaliteta je za mene bio izazov. Mnogo su znatiželjni i tvrdoglavi. Najviše mi se na to bilo teško naviknuti i njihova začinjena hrana. Ali moram pohvaliti njihovo poštovanje i odnos prema starijima. Starije osobe u porodici su uvijek na prvom mjestu.


Smatraš li da u Turskoj imaš veće šanse i mogućnosti za uspjeh u odnosu na BiH?


Da budem iskrena, u Turskoj imate veće šanse unapređenja i ostvarivanja. Ali smatram da i u BiH ima mjesta za one koji žele da rade i studiraju.



Koji bi poruku poslala mlađoj verziji sebe?

Poruka koju bih uputila mlađoj verziji sebe jeste :

”Samo tako nastavi, tvoja vjera i upornost će te dovesti do života

o kojem si maštala.“


Šta ti pomaže da vratiš energiju u danima kada se osjećaš iscrpljeno?

U danima kada se osjećam iscrpljeno i bezvoljno, ono što mi daje energiju je prvo moj sin, a zatim da je to samo signal moga tijela da treba da se odmorim i dam sebi malo oduška kako bih mogla nastaviti dalje mnogo produktivnija.



Tvoja 3 izvora inspiracije?

Moja 3 izvora inspiracije su : Vjera, porodica i nada.


Tvoja poruka čitaocima?

Moja poruka čitaocima bi bila:


“Ne zaboravite da vam je data sloboda izbora. Svi smo došli na ovaj svijet da spoznamo sebe i svoje sposobnosti. Nikada ne zaboravite da je sve moguće sa Svemogućim. Vjera i trud će vas dovesti do uspjeha.“

留言


Neka objave dođu do tebe:

Hvala na pretplati!

  • Instagram
bottom of page