top of page

PRIPREMA ZA ISPITNI ROK: Sve što trebate znati!

Organizacija u toku učenja, učenje više predmeta istovremeno, trema, fokusiranost, samo su neki od problema sa kojima se studenti susreću kako u periodu pripreme za ispitne rokove, tako i u toku cijele akademske godine. Pročitajte do kraja i saznajte nekoliko mini trikova koji će vam olakšati kako učenje tako i cjelokupno studiranje.





RASPORED ISPITNIH ROKOVA

Prije svega, potrebno je da na jednan papir napišete sve predmete i termine njihovih ispita, na taj način ćete imati sve pregledno i znati ćete od kojeg predmeta da počnete učiti.



PRIORITETNI PREDMETI

Ukoliko imate predmete koji su vam od većeg značaja, onda je najbolje da počnete od njih. To mogu biti predmeti koji su vam npr. uslovni za prelazak na sljedeću godinu, zatim predmeti koji u sljedećem semestru imaju svog ''veznika'', tj. predmet koji ne možete polagati ukoliko niste prethodni položili. Uz ovaj predmet najbolje da kombinujete drugi koji je prelagan za naučiti i čije gradivo nije toliko opširno.



RASPORED UČENJA

Slobodno možemo reći da je ovo jedan od ključnih dijelova u pripremi za ispite. Vaš raspored treba da obuhvata vrijeme u kojem ćete učiti, vrijeme ponavljanja i vrijeme odmora. Također, postavite sebi cilj: koliko dana ću učiti ovaj predmet?, na taj način ćete sebi ograničiti vrijeme koje ćete posvetiti tom predmetu. Kada bi praktikovali da učite nekoliko sati u toku dana, sa dužim pauzama u toku kojih ćete obaviti sve dodatne životne obaveze , uključujući završno ponavljanje svega naučenog u tom danu, mogli biste na vrijeme naučiti sve što je potrebno.


OSTANI SMIRENA I FOKUSIRANA

Serije/filmovi, društvene mreže, izlazak, sve nam je to zanimljivije od učenja. Fokusiranost je najvažnija u toku učenja. Kada odlučiš da učiš ostavi sve ono što ti odvraća pažnju. Najčešće je mobitel taj od kojeg se ne možemo odvojiti, pa je najbolje ostaviti ga u drugoj prostoriji u toku učenja. Nema potrebe za panikom i dramom zvanom ''premalo vremena, previše gradiva''. Panika će ti samo otežati kompletan proces pa nećeš stići ni ono što si relativno mogla.


''NIŠTA NE ZNAM, KAO DA NISAM NI UČILA''

Svi smo mi barem jedno u toku svog obrazovanja izgovorili ovu famoznu rečenicu. Da, normalno je da imaš tremu, ali ne smiješ dozvoliti da ona upravlja tobom. Najbolje bi bilo da na ispitiš dođeš tek 5min prije početka, jer zadržavanje sa kolegama ispred sale može samo povećati stres. Ne, ne ponavljaj zadnjih 15min pred ispit, jer je to upravo period kada se javlja ova misao ''Ništa ne znam, kao da nisam ni učila''. Umiri svoje disanje, skoncentriši se i opusti koliko god je to moguće. Ukoliko dozvoliš da negativna osjećanja okupiraju tvoje tijelo možeš našteti i svom zdravlju, a to je ono što najmanje želiš.



PRONAĐI ODGOVARAJUĆE VRIJEME ZA UČENJE

Koliko usitinu poznajete sebe i da li ste pronašli period dana u kojem vam učenje i pamćenje najbolje ''ide''? Iako zvuči kao kliše, ali zaista je jako bitno kada učite! Eksperimentišite! Možda cijelu godinu učite u toku noći a niste ni svjesni da vaš mozak lakše pamti u jutarnjim satima, i obrnuto.


POREDAJ PRIORITETE

Jako je važno da u samom početku odrediš šta ti je trenutni prioritet u životu. Ako je studiranje ono čemu želiš posvetiti nekoliko godina svog života ona ćeš u određenim situacijama morati reći ''NE!'', jer se to krši sa tvojim prioritetima. Mnogi studenti u startu žele samostalnost pa odluče istovremeno studirati i zaposliti se. Odluče pristajati na razne avanture iako znaju da ih kući čeka tona knjiga i skripti. Moraš znati šta ti je trenutno najvažnije i u to uloži savsvoj trud. Bolje je jedan ''projekat'' kvalitetno odrađen nego deset drugih polovičnih.




Nakon ovoga predlažem da ovdje na blogu pronađeš i pročitaš objavu na temu: ''Kako ostvariti i održati motivaciju za vrijeme i nakon ispita''. Nadam se da ćeš uspjeti pronaći svoju dozu motivacije i već sada početi sa aktivnim učenjem i pripremom za ispitne rokove. with love, your virtual friend!

Comments


Neka objave dođu do tebe:

Hvala na pretplati!

  • Instagram
bottom of page