top of page

Kako ostvariti i održati motivaciju za vrijeme i nakon ispita?

Ovaj tekst namijenjen je svima onima koji prolaze kroz poteškoće sa postizanjem motivacije u periodu online nastave, ali i onima koji žele da svakodnevno uče nešto novo ali ne znaju kako da se ''pokrenu''.


Prije svega ključno je definisati motivaciju.

''Proces pokretanja čovjeka na aktivnost radi ostvarivanja određenih ciljeva, kao i njeno održavanje i usmjeravanje naziva se motivacija, a unutrašnji faktori koji pokreču čovjeka na aktivnost, usmjeravaju je i njome upravljaju, nazivaju se motivi.'' Zaista motivacija nije jedino što vam je potrebno, jer je ona prolazna i nikako se ne možete potpuno oslanjati na nju. Svako od nas ima periode kada je manje i više motivisan za rad, što je sasvim normalno. Međutim, kada su u pitanju ispiti i njihova priprema, motivaciju morate pronaći u sebi. Ja to volim gledati na ovaj način: na ispit moram izaći, datum je određen i ja svojim odgađanjem nikako ne mogu promijeniti taj datum njegovog održavanja. Ako želim završiti ono što sam započela i stići do konačnog cilja, onda je ključna riječ ''moram''. Realno gledajući ništa ne moram, neće svijet propasti ako ne naučim i propustim priliku, ali će ipak propasti prilika da budem bliža ostvarenju onoga čemu težim. U nastavku teksta možete pronaći nekoliko ideja koje meni pomažu da ostanem motivisana i ustrajna na ovom zaista kratkom putu obrazovanja, nadam se da će i vama biti od pomoći.



Zašto si počeo/la ?


Možda ovo izgleda kao nešto sasvim bezazleno, ali jako je bitno sjećati se zbog čega si se odlučio krenuti tim putem, putem obrazovanja. Sjeti se koliko zapravo želiš postati baš to što trenutno studiraš. Sjeti se svojih roditelja, onih koji neumorno ulažu u tebe i trude se da ti obezbijede sve potrebno, zar ćeš prokockati tu šansu koju bi mnogi željeli da dobiju? Sjeti se sebe, koliko si truda do sada uložila, koliko noći nisi spavala kako bi sve na vrijeme završila, pa zar ćeš sada da posustaneš ?











Zamisli sebe u budućnosti

Da, upravo tako. Pokušaj tehniku koja se vezuje za maštu. Sklopi oči i zamisli sebe za nekoliko godina. Pokucaj na vrata sebe iz budućnosti. Ko je ta osoba? Kakva je, kako izgleda? Gdje radi? To su samo neka od pitanja koja možeš sebi postaviti u ''prikazivanju'' sebe iz budućnosti.


Ugodan ambijent

Za mene je ovo možda i najbitniji dio kada je u pitanju priprema za učenje, i ovo mi zaista pruža posebnu motivaciju. Jako su bitni uslovi u kojima učiš. Ja lično uvijek volim da sredim sve prije početka učenja, tako da ne moram misliti o svim obavezama koje se tiču kućnih poslova i time je moja pažnja usmjerena samo na ''kutak'' u kojem provodim vrijeme za učenje. Taj kutak ne mora biti posebna prostorija ili nešto spektakularno. Jedan dio tvog stana odvoji samo za sebe. Potrebni su ti stol i stolica, zatim jedan motivacioni citat koji ćeš postaviti tako da kada god podigneš glavu prvo njega ugledaš, odaberi nešto što te baš ''pokreće''. Ukoliko nemaš posebnu čašu za olovke, nije problem, možeš da uzmeš jednu od šolja koje imaš u svojoj kuhinji i da je fenomenalno uklopiš uz ostatak. Pripremi sebi omiljeni čaj/kafu, neki slatkiš ili voćnu salatu. Također, jako je bitno da na stolu držiš samo knjige koje su ti potrebne za predmet koji trenutno učiš, inače sve ostale će ti odvraćati pažnju i samo te podsjećati koliko toga još imaš za naučiti i samim time se javlja demotivacija.




Iskoristi blagodat jutra


Jedna od velikih negativnosti mladih našeg vremena jeste spavanje do kasno čime gube najljepši dio dana. Organizuj svoje vrijeme tako da navečer ideš ranije leći tako da bi sutra ustala najkasnije u 09h. Nemoj koristiti mobitel prvih sat vremena, pripremi sebi limun i med sa mlakom vodom, omiljeni doručak, odradi nekoliko jutarnjih vježbi ili izađi u šetnju ukoliko imaš priliku i vidjet ćeš kako ćeš se odmah osjećati produktivnije i ljepše, a za sve to ti je potrebno maksimalno 1h. Nakon toga, provedi barem 2h učeći, mozak je odmoran i spreman je da prima novi sadržaj.








Napravi plan

Nešto što će vam svako savjetovati, PLAN, PLAN I SAMO PLAN. Prije početka i spomena o ispitima vrijeme je da napraviš plan kako i koliko ćeš učiti kako bi sve stigla na vrijeme. Dobar i kvalitetno razrađen plan već je pola odrađenog posla. Odaberi jedan rokovnik/svesku koju ćeš koristiti isključivo za planiranje učenja i raspoređivanje fakultetskih obaveza, i neka u njoj ne bude ništa što nije vezano za to. Ovo je plan koji se treba odnositi na najmanje dvije naredne sedmice. Drugo planiranje koje će ti biti od pomoći kada je u pitanju dnevna organizacije jeste da isplaniraš svoj dan noć prije. Napravi spisak svih obaveza od jutra do večeri i ukoliko ih uspiješ adekvatno rasporediti moći ćeš stići sve. U raspored neka bude uključena jutarnja rutina o kojoj sam već pisala, kao i večernja rutina koju ćeš ostaviti za opuštanje uz film, knjigu ili mirisnu kupku.

Dakle, cilj jeste organizacija vremena koja uključuje rutine koje nam stvaraju osjećaj ugode i zbog kojih ćemo se osjećati ljepše i produktivnije, nekoliko sati učenja uz pauze (zavisno koliko je potrebno tebi kao pojedincu), svakodnevne obaveze i na kraju dana ostaje nam vrijeme koje ćemo iskoristiti za opuštanje kako bi bili spremni za sljedeći dan koji nosi niz novih aktivnosti i obaveza. Potrebno ti je nekoliko sitnica kako bi usrećila samu sebe i postala svoj vlastiti izvor motivacije. Savjetujem ti da pokušaš sa svim navedenim idejama i da mi nakon sedam dana javiš promjene koje su se javile kada je u pitanju tvoja produktivnost.

Želim vam svima puno uspjeha i nadam se da ćete se uskoro vratiti u stvarnu učionicu i zauvijek napustiti online platforme.


With love.

1 Comment


Zejneba Makić
Zejneba Makić
Dec 27, 2020

Divno Lamijaa😍💗

Like

Neka objave dođu do tebe:

Hvala na pretplati!

  • Instagram
bottom of page