top of page

OLAKŠAJ SEBI: Napravi balans između realnosti i svijeta mašte!


Svako od nas se ponekad prepusti svijetu mašte, što je sasvim normalno, ponekad i preporučljivo. Međutim, problem se javlja onda kada se sve češće isključujemo iz realnog svijet i sve više bježimo u onaj zamišljeni.






Mnogo je razloga zbog kojih osobe počinju sve više ''živjeti'' u svijetu mašte. Najčešće na taj način bježe od svojih realnih problema, zaboravljajući da oni neće magično nestati. Zašto je lakše pobjeći, a ne suočiti se? Da li se svjesno ili nesvjesno stavljamo u ulogu kukavice? Nemoj da misliš da je strašno to što ponekad odlutaš u taj ''savršeni'' svijet koji si skrojila u svojoj glavi, ali zamisli šta bi sve mogla učiniti kada bi u realnosti djelovala kao u mašti.

Koliko bi uspješnija, ustrajnija i kreativnija bila?


Zaista je žalosno što ponekad dozvolimo da nam vrijeme prolazi uzaludno. Tješimo se da je ponekad, zapravo postaje sve češće. Jako je bitan balans između realnosti i svijeta mašte, jer ako nemaš mašte onda odakle će se roditi sve te fascinantne ideje, a opet ako je imaš previše život će te mnogo povrijediti. Ti balansiraj. Svijet je surov i život je često gorak. Prestani da zamišljaš da je sve savršeno, jer nije. Kada će biti? Žao mi je što te moram razočarati, ali nikada. Međutim, da li će ti biti lakše ako ti kažem da i tako nesavršen može biti ispunjen srećom i zadovoljstvom. Sigurno se već sada pitaš gdje se krije ta sreća. Često sreću tražimo u drugim osobama, stvarima, mjestima, ali zapravo nikada nećemo biti istinski sretni dok ne prihvatimo sebe i ne probudimo sreću u sebi. Možeš da odeš i na kraj svijeta, ali ako u dubini svog bića ne osjećaš sreću onda je nećeš pronaći ni u drugim ljudima, ni na drugim mjestima.

Sve počinje u dubini tebe. Znam da ti se svakodnevno plasiraju slike savršenih života, savršenih putovanja, stanova, automobila, ali to nije tvoj život i vrijeme je da se trgneš iz kandži koje te neumorno odvlače u dubinu mašte gdje ništa nije, niti će ikada biti stvarno. Ali znaš li šta može postati stvarno? Tvoja borba. Ne sanjaj tuđe snove, i ne živi tuđe živote. Važno je šta i kakav život TI želiš. Trgni se iz zone komfora koja te ograničava.

Divan li se svijet krije izvan nje, istraži ga. Pozitivna vijest je da ukoliko sada počneš prije ćeš stići do cilja, nikada nije kasno ako nešto dovoljno želimo. U mašti kreiraj realne ciljeve i ideje, a u realnosti ih ostvaruj. Nemoj da maštaš o nečemu ako si svjesna da to nije tvoje polje igre, nemoj da ciljaš na slona a nisi ni kornjačin korak učinila. Idi postepeno, svaki cilj zahtjeva proces, što su veći snovi i proces je duži. Ali zapamti, nemoj dozvoliti da budu veći od tebe, razočarat ćeš se i pasti, jer ti si ta koja najbolje znaš šta i koliko možeš, za šta si sposobna i u čemu si spretna, ne idi izvan svojih mogućnosti.

I naravno, budi pozitivna, budi promjena. with love.


Комментарии


Neka objave dođu do tebe:

Hvala na pretplati!

  • Instagram
bottom of page